Ekonomi

Hitit, 2023’ün ikinci çeyreğinde satış gelirlerini yüzde 59 artırdı

Hitit (HTBTT), 2023 yılının ikinci çeyreğinde 12,5 milyon dolar net satış geliri elde etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, havacılık ve seyahat teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçılarından biri olan Hitit (HTBTT), 2023 yılının ikinci çeyreğinde 12,5 milyon dolarlık satış geliri elde etti.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladığı bilançoya göre şirket, SaaS gelirlerinin temelini oluşturan satış gelirlerini ve hizmet verdiği yolcu sayısını 2023’ün ilk yarısında yüzde 59 artırdı. , yüzde 59 arttı.

2023 yılının ilk yarısında şirketin FAVÖK’ü (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 5,1 milyon dolara ulaştı.

Güçlü sermaye ve finansal yapı ile büyümeye devam etmek

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hitit’in Mali İşler ve Satın Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Tuğ Özmutlu, 2023 yılının ikinci çeyreğinin sonunun getirdiği prestijle Hitit’in toplam nakit ve nakit benzerlerinin 16,6 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. .

Aynı dönemde banka kredileri ve finansal kiralama yükümlülükleri hariç nakit tutarın 16,1 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Özmutlu, Hitit’in güçlü sermayesi ve mali yapısıyla borçsuz bir şirket olarak büyümesini sürdürdüğünü ifade etti. Özmutlu şunları söyledi:

“Bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre özkaynaklar 43,3 milyon dolardan 47,6 milyon dolara, satışlar yüzde 59 artarak 7,9 milyon dolardan 12,5 milyon dolara, net kâr yüzde 0,5’ten yüzde 456 artarak 47,6 milyon dolara yükseldi. milyon doları 2,7 milyon dolara, FAVÖK’ü ise yüzde 51 artışla 3,4 milyon dolardan 5,1 milyon dolara çıkardı.

Gelirlerimizin yüzde 78’i döviz, yüzde 22’si TL, yurt dışı/yurt içi payı ise yüzde 71 ve yüzde 29 oldu. Bu da güçlü ihracat yapımızın bir göstergesidir. İthal girdilerimizin oranının düşük olması nedeniyle katma maliyeti yüksek ihracat yaptığımızı belirtmek isterim” dedi.

2023 yıl sonu beklentilerini paylaşan Özmutlu, “2023 yılsonu itibarıyla dolar bazında ciroda yüzde 33-38 büyüme, FAVÖK marjında ​​yüzde 43-48, net kârda yüzde 25-30 marj, devir hızının yüzde 30-35 arasında olması öngörülüyor. Makroekonomik koşullara rağmen sektörel gelişmelere paralel olarak dönem sonu ciro büyümesi beklentisinin üzerinde bir gerçekleşme yakaladık.

Havacılık sektöründeki güçlü operasyonel gidişatın faaliyet sonuçlarımıza olumlu yansımaya devam etmesini bekliyoruz. Güçlü sermaye ve finansal yapımız sonucunda; Ürün ve hizmet yapımızı güncel talep ve trendler doğrultusunda sürdürme ilkemiz ve halka arz taahhütlerimiz doğrultusunda yatırım/ciro oranımız da güçlü seyrini sürdürmektedir. Bahsettiğimiz tüm değerler USD bazındadır.”

47 ülkeden 67 havayolu ve seyahat şirketinin tercihi

2023 yılının ikinci çeyreği itibarıyla şirketin hizmet verdiği ülke sayısının 47’ye, ortak sayısının ise 67’ye yükseldiğini kaydeden Hitit Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, “Hitit’in en değerli başarılarından biri. bu yıl Türk Hava Yolları’nın iştiraki olan AnadoluJet, yolcu rezervasyon sistemleri (yeni tescilli adı AJet ile) ihalesini kazandık.

Ülkemizin milli havayolu şirketi ile yaptığımız bu iş birliği bizi daha da ileriye taşıyacaktır. Türkiye’deki bu çok önemli başarı, yurtdışındaki başarılarımızla el ele gitti. Dönem içinde Kanada’dan bir havayolu şirketi alarak Kuzey Amerika kıtasında değerli bir başarı yakaladık.

Aynı şekilde Avrupa ve Afrika’da yeni havayolları ile anlaşmalar yaptık. Dünya çapında bilinen ve ödüllü rezervasyon ve biletleme çözümlerimizin yanı sıra kargo ve havayolu muhasebesi çözümlerimizi bağımsız olarak sattığımız anlaşmalara imza attık.”

Ar-Ge ve bulut mimarisine önemli yatırımlar

Ortak sayısı ve buna bağlı olarak istikrarlı satış artışının üç noktada tetiklendiğine dikkat çeken Karaağaç, şunları kaydetti:

“2023 yılının ikinci çeyreği itibarıyla Ar-Ge’de 3,6 milyon dolar, lisans, donanım ve demirbaşlarda 930 bin dolar kazandık. Ana yatırım alanlarımızdan ilki, farklı pazarlara paralel ürünler için altyapı ve yazılım geliştirme oldu. Altyapı geliştirme ve yumuşatma” çünkü bulut mimarisine geçiş bir başka değerli yatırım alanıydı ve fonların yüzde 30’unu aldı.

Yüzde 25’lik bir pay da yeni iş birimlerinin geliştirilmesine ayrıldı. Bu, en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm havayolları için uygun tek bir entegre tahlil geliştirmemizi sağladı. Bulut tabanlı, çağdaş ve esnek bir teknoloji altyapısıyla hizmetlerimizi dünya çapında ölçeklendirme fırsatı bulduk. Yatırımlarımızın maliyet azaltıcı ve gelir artırıcı etkileri 2023 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren daha net görülecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu